Liefde 3.0

…meer diepgang, meer intimiteit, meer passie, meer jij…

Wacht niet op waardering

Daar sta je dan. Je hebt als man je gevoelens leren uiten en je hebt zelfs geleerd om je kwetsbaar op te stellen. En je bent misschien zelfs nog wel een belangrijke stap verder gegaan. Je hebt geleerd op een respectvolle manier je behoefte te uiten en andersom die van haar tot je te kunnen nemen. En als je iets doet, wil je het ook goed doen, dus je hebt zelfs een workshop ‘Geweldloze communicatie binnen relaties’ gevolgd.

..als je mammie nodig hebt om het beste van jezelf te kunnen geven hoor je (nog) niet met een vrouw samen te zijn…

En al die moeite is niet voor niks geweest. Meestal dan toch. Of meer nog soms. Jullie hebben inderdaad meer begrip gekregen voor elkaars wensen in een relatie. De scherpste randjes zijn er wel af. En toch knaagt er nog iets. Het lijkt wel hoe meer begrip er is, hoe minder passie er is.

Maar dat is eigenlijk niet wat het meeste knaagt. Stiekem zou je graag wat meer waardering krijgen voor alles wat je doet voor de relatie. Voor alles wat je doet voor haar. En het komt maar niet, of heel weinig. En ogenschijnlijk is dat geen probleem, totdat je in een kwaaie bui eruit flapt “dat het ook nooit goed is, wat je ook doet!”.

En dat is niet hoe het werkt.

Daar waar het vrouwelijke opbloeit door complimenten en waardering, zal datzelfde vrouwelijke het mannelijke zelden een compliment geven. Dat wil niet zeggen dat ze je niet waardeert, het is alleen dat ze het niet vaak zal uiten. En al helemaal niet als jij daar behoeftig in bent. Als er iets depolariserend werkt, als er iets niet sexy is, dan is het voor een vrouw wel een man die haar waardering nodig heeft om ‘zijn ding te kunnen doen’. Als je mammie nodig hebt om het beste van jezelf te kunnen geven hoor je (nog) niet met een vrouw samen te zijn.

Onrechtvaardig toch? Zelfs oneerlijk, niet?

En?

Sorry, het boeit gewoonweg niet. Je bent verdwaald waarde vriend. Tijd om terug te keren naar je ware gave, naar ‘je eigen ding’, je grootste gift. Blijf het beste wat je hebt geven, ongeacht of je er waardering voor krijgt of niet. En ja, het is een reflex om je af te sluiten als je niet krijgt wat je graag zou willen. Maar die weg kennen we al. En het brengt je niets, niks, nada, noppes.

…en als het grote Afscheid daar is, kun je diep in jezelf kijken en zien dat er echt niks meer te geven is…

Dus blijf het beste geven, ook als de waardering uitblijft. In die zin, als je vrouw jou haar waardering onthoudt, mag je haar wel dankbaar zijn voor die mini-test. Ze wil kunnen voelen dat je desondanks toch niet van je pad afraakt. Dat jij voor je missie niet van haar afhankelijk bent. Dan pas gaat ze je kunnen vertrouwen en verder ontspannen. Wat overigens niet het einde van de tests betekent…

En blijf niet alleen het beste in je relatie geven maar ook daarbuiten. Als je om het beste van jezelf te geven afhankelijk bent van een baas, collega’s of vrienden dan is de strijd al verloren. De wereld zal je lang niet altijd waarderen voor wat je te geven hebt. En misschien komt dat later. Veel later. Wanneer je al dood bent en net niet vergeten. En misschien komt het wel nooit.

Maar je geeft simpelweg het beste wat je hebt omdat je geen keuze hebt, dwars door al het plezier en de pijn heen. Omdat je in feite iedere dag terug wil kunnen kijken en zeggen: “Wow, ik heb weer het beste van mezelf gegeven!” En dat allemaal als onderdeel van je missie. En als het grote Afscheid daar is, kun je diep in jezelf kijken en zien dat er echt niks meer te geven is, dan je al hebt gedaan, zonder wroeging, zonder spijt.

En laat dat nou net de ultieme waardering zijn…

2 Discussions on
“Wacht niet op waardering”
  • Wat een waanzinnig artikel. Prikkelend en zo herkenbaar! Vooral de eerste alinea’s (inclusief cursus geweldloze communicatie :).

    • En hier is de bonus: als je besluit helemaal aanwezig te blijven wanneer je die pijn voelt, dan zul je merken dat je gestaag dwars door al die onzin, die mammie-kijk-eens-hoe-goed-ik-ben-behoefte, heen brandt. En man, wat is het lekker en wonderlijk mooi eenmaal aan de andere kant!

Leave A Comment

Your email address will not be published.